Facebook gluurt mee, maar je kunt er wat aan doen

facebook scheef logo

Dit blog gaat over Facebook, maar vergis je niet: alle social media én heel veel websites verzamelen gegevens over je. Wen er maar aan: privacy geldt niet op internet, maar je kunt er wat aan doen.

Facebook en andere social media en veel websites verzamelen gegevens over je. Dat gebeurt op websites meestal via het plaatsen van cookies of, bij social media, via eigen ‘onthoud’systemen. Het is bedoeld om bij een volgend bezoek te herkennen of bij te houden wat je hebt gedaan (link naar de uitleg van Wikipedia). Dat kan handig zijn bij het bezoeken van de site van je bank, want je hoeft zo niet telkens al je inloggegevens in te vullen. Maar je vindt het waarschijnlijk onprettig als je telkens reclame voorbij ziet komen van producten die je net via Google hebt opgezocht.

Ik was laatst online op zoek naar een plantenbak op standaard en was niet verbaasd dat prompt een afbeelding op Facebook als advertentie langskwam. Maar toen ik voor dit blog op zoek ging naar een artikel in de NRC, kwam ik dezelfde afbeelding tegen.

plantenbak op standaard advertentie in nrc

Facebook is vooral geïnteresseerd in je om gericht advertenties te kunnen tonen, daar verdienen ze namelijk het meeste geld aan. Dat begint al bij je aanmelding. Facebook wil weten of je man of vrouw bent, zodat jij op jou gerichte reclame ontvangt, bijvoorbeeld voor mannenschoenen of vrouwenschoenen.

Ik verwijder regelmatig  cookies (link naar site Seniorweb waar beschreven is hoe je dat kunt doen), maar ik realiseer me ook dat er ondertussen al van alles over mij bekend is. Daarom kijk ik regelmatig of ik op andere plekken wat kan aanpassen, zoals bij Facebook. Ik ga daarom naar de instellingen op Facebook. Je ziet hieronder het overzicht in de linkerkolom. Ik klik op advertenties en kom op de volgende pagina. Bovenaan staat ‘je interesses’.

facebook instellingen linker kolom

facebook privacy je interesses

Daar klik ik op. Ik kom nu op het overzicht van mijn interesses, Facebook toont me 12 voorkeuren. Daar staat o.a. boekhouder bij. Als ik met mijn pijltje daarop ga staan zie ik de uitleg. Facebook toont me boekhouder omdat ik een pagina ‘gerelateerd aan boekhouder leuk heb gevonden’. Ook zie ik een kruisje. Ik klik erop en de voorkeur verdwijnt. facebook je interesses boekhouder

Facebook doet overigens niet geheimzinnig over deze advertentievoorkeuren (link naar uitlegpagina). Het is aan jou om je goed te realiseren dat je iets aan je privacy kunt doen, door zo af en toe instellingen aan te passen. Succes!

* * *

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:
tweewekelijks gratis tips over social media.
Praktisch, laagdrempelig, kort en krachtig.

 

Laat wat van je horen

*