Microsoft belt jou niet!

rob microsoft telefoon

Geloof haar niet, die Engels sprekende mevrouw die jou namens Microsoft belt over je computer. Het is nep! Hang gewoon op.

Vandaag in het nieuws bij Nu.nl: vooral 55plussers worden de dupe van de nepbellers van Microsoft. Maar het is niet nieuw. Ik werd zelf een paar weken geleden gebeld, maar ook in 2013. (Toen schreef ik er een blog over.) Ik weet nog goed dat ik in eerste instantie helemaal verrast was. Iemand van Microsoft die zo aardig was om me te waarschuwen? Want mijn computer was geïnfecteerd?

Wat attent van die mevrouw om me te bellen

En dat is meteen de truc. We horen constant, dat we moeten zorgen voor een goede beveiliging van de computer, e-mail en accounts op social media. Als er dus iemand opbelt met een ernstige waarschuwing over je computer die geïnfecteerd is én die je aanbiedt om te helpen, dan ben je eigenlijk blij dat iemand die moeite voor je neemt. Zeg nou niet meteen dat jíj daar niet intrapt, want ze spreken Engels en dat moet je meteen wantrouwen. Oh? Maar hoe komen ze dan aan je nummer? Merk je dat je aarzelt? Zo werkt het. Jij aarzelt en de getrainde mevrouw aan de andere kant hoort je aarzeling.

Gewoon ophangen!

Meestal stelt de mevrouw of meneer aan de andere kant voor om nieuwe software voor jou te installeren. Je hoeft alleen maar wat gegevens door te geven en dan doen zij het wel voor je. In werkelijkheid neemt zij/hij de computer over… Laat het niet zover komen, betaal niks, neem geen abonnement af, maar hang gewoon op! Dat voelt heel onaardig, want zo zijn we niet opgevoed en het voelt vervelend om te doen, maar doe het toch maar: hang op!

  • Microsoft belt nooit
  • Hang op

ook bij andere telefoontjes:

  • Geef NOOIT je inloggegevens
  • Betaal niks

Hoe doen ze dat?

Je bent natuurlijk nieuwsgierig hoe ze dat doen en hoe ze aan je nummer komen. Op Fraudehelpdesk kun je uitgebreid lezen hoe ze het doen. Meestal is het iemand die Engels praat met een sterk Indiaas accent, maar het zou me niet verbazen als het over een tijdje in het Nederlands gebeurt. Je nummer hebben ze omdat via een eigen systeem automatisch allerlei nummers worden gebeld; daar zit vroeg of laat ook jouw nummer tussen. Voor zover ik weet zijn het tot nu altijd telefoonnummers van vaste lijnen. Maar ook dat kan zomaar veranderen.

* * *

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:
tweewekelijks gratis tips over social media.
Praktisch, laagdrempelig, kort en krachtig.

Laat wat van je horen

*