Wat is een hoax?

hoax

Een hoax, een nepbericht, kan over van alles gaan. Ik zie dat mensen een hoax ‘delen’ op social media of verder sturen via e-mail onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet. En dat klopt niet, het schaadt wel. Juist mensen die zich niet makkelijk bewegen op internet en nog leren om e-mail te gebruiken, schrikken van die loze waarschuwingen. Daarom in dit blog extra aandacht voor ‘hoax’.

Een hoax is een nepbericht

Hoax (spreek uit hoox:) een nepbericht of ‘grapbericht’ dat je krijgt via e-mail of social media, waarin gevraagd wordt het bericht met zoveel mogelijk mensen te delen.

In Wikipedia staat een goede uitleg:

Hoax is een Engels woord voor poets, nep, bedrog, truc, oplichterij, broodjeaapverhaal. Het woord is waarschijnlijk een samentrekking van hocus pocus.

Eenzijdig algemene voorwaarden omzeilen? Nee, dat kan niet.

ik verklaar facebook hoax

Een hoax die ik de laatste tijd (weer) regelmatig tegenkom, is bovenstaand nepverhaal op Facebook. Het begint meestal met

  • “Due to the fact that Facebook has chosen to involve software that will allow the theft of my personal information, I do declare the following…” (etc).
  • Of in het Nederlands: “Ik verklaar hierbij het volgende: vandaag (datum) , in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen… (etc)

Degene die het plaatst op Facebook, denkt dat hij/zij hiermee Facebook kan vertellen, dat Facebook niet zomaar materiaal van hem/haar mag gebruiken.  Tja, helaas kun je niet “eenzijdig de voorwaarden van een Facebook-account te veranderen, en al zeker niet door het kopiëren van een tekst op je prikbord”, zoals de Hoax-wijzer uitlegt. Het is een nepbericht dat ieder jaar wel een keer terugkomt.

Hoe herken je een hoax?

Mijn alarmknoppen gaan aan bij een waarschuwing of een zielig verhaal, dat ik dringend moet delen op social media. Het begint bijvoorbeld met “Let op”, “STUUR DIT DOOR’, “Dit is echt gebeurd”, “Ongelooflijk, maar het kan jou ook overkomen”.  Via e-mail krijg ik vergelijkbare verzoeken: stuur deze mail door aan minimaal 25 mensen, dan krijg je binnen 24 uur een bericht dat je iets gratis kunt afhalen of een kuur hebt gewonnen. Die krijg ik ook van bekenden! Op info.nu staat een overzicht van waar je op kunt letten, zowel bij hoaxes op social media als via e-mail. Belangrijk: stuur geen mails door, klik niet op links, reageer niet en verwijder de e-mail.

Wat doe je als je twijfelt?

Twijfel je toch na een e-mail van een bekende die om geld vraagt? Dit ruikt eerder naar fraude en phishing dan naar een hoax. Check op een andere manier dan via mail of het klopt. Bel zijn of haar familie. En draai het eens om: als jij geld tekort komt voor dat dringende ticket, wie zou jij om hulp vragen? De ambassade, de vliegtuigmaatschappij, het hotel waar je bent of via een telefoontje aan familie of vrienden?

Datzelfde kun je ook doen bij andere berichten. Kloppen die ongelooflijke verhalen wel? Het is echt niet zomaar waar als het op Facebook of internet staat. Kom je er niet uit, ga eens googelen of vraag dan iemand met veel ervaring op internet en social media wat je moet doen.

Meer Hoax-nieuws

japansse hoornaar hoax

Heb jij ook een tip of een waarschuwing? Laat je hem hieronder bij de reacties achter?

* * *

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:
tweewekelijks gratis tips over social media.
Praktisch, laagdrempelig, kort en krachtig.

Laat wat van je horen

*